OSIT

VIZIJA

Aktivno djelovanje u poboljšanju kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji s naglaskom na prevenciji institucionalizacije, što duži boravak takve osobe u svojoj prirodnoj sredini, u svojoj obitelji, utjecati na proces donošenja novih zakona te doprinosa razvoju socijalno uključivog društva u kojem je svaki član jednako vrijedan i zaslužuje dostojanstvo.

MISIJA

Doprinijeti zaštiti prava osoba s intelektualnim teškoćama i kvaliteti života njihovih obitelji te razvoju održive mreže dostupnih socijalnih usluga i programa u Hrvatskoj i Europskoj uniji i našoj sredini, a sve u skladu s UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom

 

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar djeluje pod različitim nazivima na području Bjelovarsko-bilogorske županije od 1961. godine. Pod nazivom Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama djeluje od 15. 12. 1997. godine kada je upisano u Registar udruga u Uredu državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije, a od 06.08.2015. Društvo mijenja ime u Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.

Osnivači  bivšeg društva, a sadašnje Udruge su osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji, skrbnici, udomitelji i drugi  građani, zainteresirani za probleme osoba s ovakvim tipom invaliditeta. Zbog tako heterogene strukture, članstvo u Udruzi se često mijenja, od 100 do 180 članova.

Aktivnost Udruge je normativno regulirana Statutom Udruge i odvija se kroz rad različitih organizacijskih oblika: Skupštinu Udruge, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Stegovnu komisiju. Statut Udruge omogućava i druge oblike organiziranja i aktivnosti., a temeljno usklađivanje s novim Zakonom o udrugama izvršeno je 2021. godine, kada je donešen novi, suvremeni Statut, kao temeljni dokument rada, naše Udruge. Još 1998. godine  osnovan je Klub za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Bilogora“, a 2006. godine organizira se i prvi poludnevni boravak za deset naših članova. Ono na što smo posebno ponosni je da je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, jedna od organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj, koja je u mreži pružatelja socijalnih usluga, te prema rješenjima Zavoda za socijlni rad (bivšeg Centra za socijalnu skrb Bjelovar), od 2009. godine pružamo socijalnu uslugu za 10 korisnika, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama s područja grada Bjelovara i okolnih mjesta.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama aktivno radi i provodi te aplicira na projektne natječaje. Trenutno aktivno provodimo nekoliko projekata, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Na lokalnoj razini, Udruga provodi tri projekta, i to dva odobrena putem natječaja grada Bjelovara, i jedan putem natječaja Bjelovarsko-bilogorske županije. Na nacinalnoj razini, Udruga također provodi dva projekta, i oba su financirana iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Važan i veliki projekt je nastavak već nekoliko ciklusa trogodišnjih programa pružanja socijalnih usluga koje pružaju udruge, a pod nazivom "Poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama - moje sigurno mjesto", a trenutno smo u fazi provođenja prve godine. Drugi vrlo važan projekt za nas je naziva "Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku" odobren od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske udruge agencija za odnose s javnošću, a putem Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima". Također smo korisnici Institucionalne podrške od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilonog društva, te zajedno provodimo projket naziva "Znanjem u bolje sutra". Uz te projekte, kao što smo naveli, pružamo i socijalnu uslugu u mreži pružatelja, te smo partneri drugim udrugama i organizacijama civilnog društva te sudjelujemo u njihovim projektnim aktivnostima. 

Time nisu iscrpljene sve mogućnosti različitih oblika organiziranja, jer promijenjeni uvijeti života i djelovanja, uvjetovati će i nove oblike organiziranja u udruzi, primjerenih konkretnoj situaciji. 

Udruga je učlanjena u Udrugu invalida grada Bjelovara i jedna je od 32 članice Hrvatskog Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Tajnik udruge, Mario Blaha, prof., ujedno je i Podpredsjednik Hrvatskog Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. U udruzi na neodređeno rade troje zaposlenika: Martina Viščević, viša radna terapeutkinja, prof. Mario Blaha, dipolmirani kineziolog, Ivana Smola Anđal, viši radni terapeut/fizioterapeut. Na određeno su zaposlene dvije osobe i to na mjestu organizatora kulinarskih radionica Ivančica Furlan, a na mjestu asistent i projekt managera Marina Tomiša, dipl.oecc. Broj zaposlenika varira te ovisi o odobrenim projektima koje udruga provodi u određenom vremenskom periodu. 

Radno vrijeme Udruge je od 07,00h do 15,00h svakim radnim danom.

Udruga „OSIT“ Bjelovar predstavlja dobrovoljni oblik okupljanja osoba s intelektualnim teškoćama, roditelja, staratelja, prijatelja i drugih ljudi sličnih i približno istih interesa. Aktivnosti udruge usmjereni su na rad osoba s intelektualnim teškoćama te članove njihovih obitelji, sa ciljem stvaranja što povoljnijih uvjeta življenja i života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Isto tako, cilj rada s roditeljima i ostalim članovima obitelji je da se bolje shvati i olakša životna situacija, racionalnije prihvati uloga u njoj, uloga ostalih članova obitelji, složenost rješavanja problema, specifičnost izražavanja i zadovoljavanja potreba svog člana. Udruga je mjesto gdje roditelji i ostali članovi obitelji, mogu razgovarati o različitim problemima, iznoseći svoja iskustva, razmjenjivati mišljenja s drugim roditeljima ali i stručnim osobama defektolozima, socijalnim radnicima, psiholozima, radnim terapeutima, pravnicima i slično.

Udruga OSIT Bjelovar intenzivno radi na prevenciji institucionalizacije te nastoji svojim članovima osigurati što duži boravak u krugu svojih obitelji.

Najveći dio aktivnosti udruge usmjeren je na organiziranje radionica za edukaciju osoba s intelektualnim teškoćama. Uspješno i kontinuirano, uz ostale radimo nekoliko grupa radionica:

  1. Radionice za usvajanje i razvijanje osnovnih socijalnih navika i praktičnih vještina: Ovom vrstom radionica želimo  promjeniti neke  dosadašnje navike i stereotipove ponašanja, razviti tolerantnijji odnos i  bolji sustav komuniciranja u obitelji i socijalnom okruženju, usvojiti nove, primjerenije oblike ponašanja i odnosa, i time bitno utjecati na kvalitetu života naših članova.
  2. Kreativne radionice: Ovom vrstom radionica želimo razvijati i usavršavati radne i  kreacijske sposobnosti naših članova. Želimo da svaki naš član nauči: pripremiti neko jednostavno jelo, izrađivati razne upotrebne predmete od drveta, stakla, gline, fimomase, zna upotrebiti razne alate, koristiti se računalom i slično
  3. Radionice sportsko–rekreacijskih aktivnosti: u okviru kojih se uči plesati, razne društvene igre, sportske igre, izleti, posjete institucijama kulture, tvrtkama, izložbama isl.
  4. Organizacija druženja, koja podrazumijeva aktivnosti plesa, druženja, pjevanja i ostalih igara i aktivnosti u suradnji i druženjima sa drugim udrugama i organizacijama civilnog društva ( naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera)
  5. Organizacija i provođenje online radionica; ukoliko dođe do proglašenja općeg zatvaranja, u slučaju covid pandemije, ili nekog drugog razloga koji bi doveli do prekida pružanja socijalnih usluga u prostorijama naše udruge, spremnost organizacije brzog i dostupnog kanala za on line radionice.

Udruga radi radnim danom od 07,00 do 15,00 sati, a  aktivnosti se odvijaju pod kontrolom i vodstvom viših radnih terapeuta, voditelja udruge, volontera i po potrebi  stručnih osoba iz različitih područja djelatnosti. Mjesto je to okupljanja, druženja, razmjene iskustava, mjesto zaljubljivanja, simpatija, plesa, veselja, podrške ali i zajedničkog tugovanja. Mjesto gdje smo svi isti i jednako važni, mjesto gdje smo jedni drugima podrška. Svakodnevno provodimo individualizirane radno-terapijske aktivnosti kako bi ih uveli i osposobili za samostalna i neovisan život.

Našim korisnicima osiguravamo uslugu prijevoza, kako bi im pružili dostupnost bez obzira na vremenske i financijske uvijete. Također, osiguravamo im dnevno jedan topli obrok, koji je nekima od njih i jedini topli obrok u danu.

Aktivnost udruge je javna i otvorena za sve ljude dobre volje. Osim stručnjaka, u udruzi veliki je odaziv volontera, a surađujemo i s mnogim tvrtkama, organizacijama i institucijama. Odličnu suradnju imamo sa gradom Bjelovarom, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, udrugama invalida, raznim asocijacijama mladih, udrugama žena, umirovljenika, sportskih društva i slično.

Naš uspješan rad podupiru i mnogi sponzori i donatori: „Caritas župe sv. Antuna Padovanskog“,  Hrvatski crveni križ Bjelovar, Jamnica d.d. „Špar- Bjelovar“, „Beeby beef“, „Gala“, Erste banka, tvrtka Prima, Tokić kao i mnogi građani. Tijekom 2011. godine aktivnost udruge podupirala je i Europska unija iz sredstava pristupnih fondova financirajući zapošljavanje i radnu aktivnost članova udruge.

U prethodnom periodu Udruga OSIT Bjelovar je provela a i provodi slijedeće projekte;

2010. – 2011. EU projekt, BBž i Zadarska ž – „WORK OUT“ – 92.474,00 eura

2013.-2014. EU projekt, BBž i Zadarska ž. – „REACH OUT“ – 313.440,00 eura

2014.-2017. – Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – trogodišnji program „ Poludnevni boravak izvan vlastite obitelji“ – 180.000,00 kn godišnje

2016. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Javni radovi, 4 osobe na 6.mjeseci – 104.712,54 kune

2017. – 2020. - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – trogodišnji program, „Poludnevni boravak za odrasle osobe s IT, izvan vlastite obitelji“, - 170.000,00 kuna godišnje

2018. - grad Bjelovar, jednogodišnji projekt, „ Doma ne samuj, dođi, i s nama se raduj“, 10.000,00 kuna

2018. - grad Bjelovar, jednokratni projekt, „ Budi SMART, dođi u naš kvart“, 5.000,00 kuna

2018. - Bjelovarsko-bilogorska županije, jednogodišnji projekt, „ Nisi zaboravljen ne sjedi kući, dođi kod nas i nešto nauči“ – 10.000,00 kuna

2019. - grad Bjelovar, jednogodišnji projekt, „ Bjelovarski poludnevni“, 11.000,00 kuna

2019. - grad Bjelovar, jednokratni projekt, „ S nama druži se, zaigraj čovječe ne ljuti se“, 5.000,00 kuna

2019. - Bjelovarsko-bilogorska županije, jednogodišnji projekt, „ Dajmo povjerenje a ne sažaljenje“ – 10.000,00 kuna

2020. - grad Bjelovar, jednogodišnji projekt, „ Zajedno možemo više“, 10.000,00 kuna

2020. - grad Bjelovar, jednokratni projekt, „ Igre bez granica“, 5.000,00 kuna

2020. - Hrvatski zavod za zapošljavanje – Javni radovi, 2 osobe na 6.mjeseci, 54.417,00 kuna

2020. – 2023. - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – trogodišnji program „ Poludnevni boravak za osobe s IT – Naš prozor u svijet“ – 160.000,00 kn godišnje

2021. - 2022. - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - dvogodišnji program "Kotači koji život znače" - 212.000,00 kn

2021. - 2022.  - Bjelovarsko-bilogorska županije, jednogodišnji projekt, " Budi mi podrška" - 20.000,00 kn

2021. - 2022. - Bjelovarsko-bilogorska županije, jednogodišnji projekt - područje kulture " OSIT-ovnica, naša slikovnica" - 20.000,00 kn

2021. - 2022. - grad Bjelovar, jednogodišnji projekt, "Čovječe uključi se" -10.000,00 kn

2021. - 2022. -  grad Bjelovar, jednokratni projekt, "Uz obitlj je lakše" - 3.000,00 kn

2021. - 2021.  - Hrvatski zavod za zapošljavanje – Javni radovi, 3 osobe na 6.mjeseci, - 95.152,63 kn

2022. - 2023. - Europski socijalni fond - Činimo više, dišimo zajedno - partnerstvo sa Udrugom oboljelih od plućne hipertenzije "Plava krila", ii sportskom Udrugom "ARGO", 18 mjeseci 160.000,00 kn

2022. - 2023. - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva - "Znanjem u bolje sutra" , financiranje u iznosu od 187.520,00 kuna ( 24.880,00 eura) , s mogučnošću višegodišnjeg financiranja do 31.12.2024. godine

2023. - 2026. - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – trogodišnji program „ Poludnevni boravak za osobe s IT – Moje sigurno mjesto“ – 25.000 eura godišnje

2023. - 2024. - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva - "Znanjem u bolje sutra" , - druga godina, financiranje u iznosu od 24.880,00 eura

2023. - 2024. - grad Bjelovar, jednogodišnji projekt, "Prijevoz naš svagdašnji" - 8.000,00 eura 

2023. - 2024. - grad Bjelovar, jednokratni projekt, " Pod istim nebom" - 5.308,91 eura

2023. - 2024. - Bjelovarsko-bilogorska županije, jednogodišnji projekt, „ Odmori se zaslužio si“ – 700,00 eura 

2023. - 2024. - Ured Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću, projekt naziva "Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku", finaciran iznosom od 3.980,00 eura

OSIT

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama korisnik je Institucionalne podrške u programskom području "Institucionalna podrška stabilizaciji ili razvoju udruga osoba s invaliditetom"