Objavljeno: 31. 01. 2024 - 11:45
II. Okrugli stol
II. Okrugli stol

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT) Bjelovar održala je završni, II. okrugli stol u sklopu projekta “Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“, iz Javnog poziva “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga”. Na ovom II. okruglom stolu, prezentirani su sadržaji i aktivnosti projekta te povratne reakcije i impresije sudionika.
Cilj projekta je demonstrirati da osobe s intelektualnim teškoćama imaju sposobnosti za učenje i obavljanje jednostavnih poslova. Važno je uključiti ih u društvo, jer kroz priliku za zapošljavanje ili volontiranje, žele biti prihvaćeni. – Mi u Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama vrlo smo aktivni u zagovaranju njihovih prava. Svjesni smo da dobre želje nisu dovoljne i da je potrebno djelovati. Uvjeren sam u rezultate našeg projekta i vjerujem da smo uspjeli skrenuti pažnju javnosti na sposobnosti i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Ne tražimo sažaljenje, već priliku za promjene, istaknuo je Mario Blaha, voditelj udruge. Blaha je naglasio da poslodavci prepoznaju vrijednosti osoba s intelektualnim teškoćama te da su svjesni njihovih ograničenja, ali ih ipak smatraju vrijednom radnom snagom.
U sklopu projekta, članovi udruge su obavljali različite poslove, uključujući uredske zadatke, fizičke poslove, te pripremu i posluživanje napitaka.  Primijećeni su pomaci u zapošljavanju članova udruge, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovanje u lokalnim projektima. – Moram priznati da nam Hrvatski zavod za zapošljavanje izlazi ususret putem poticajnih mjera za zapošljavanje u javnim radovima. Dobivamo određenu kvotu za zapošljavanje naših korisnika kod nas, što za njih predstavlja dvostruku korist. Dolaze kod nas na aktivnosti, istovremeno rade i zarađuju financijska sredstva koja im omogućuju nešto više. Također, imamo jednu korisnicu koja sudjeluje u Projektu Zaželi, financiranom od strane Grada Bjelovara. Time, osoba s potrebama pruža pomoć nekome drugome u još većoj potrebi. Imamo i jednog člana koji već dugi niz godina samostalno živi i brine se za svoju obitelj, a sada radi u poduzeću Komunalac. To su ohrabrujući pomaci, iako, svjesni smo da je put težak, zaključio je Blaha.  Vida Malek, ravnateljica Crvenog križa Bjelovar, istaknula je dugogodišnju suradnju s udrugom OSIT te pohvalila njihovu predanost i vrijedan rad. – Već godinama surađujemo s udrugom OSIT. Izuzetno smo ponosni i sretni što su došli kod nas i pokazali se kao iznimno dobri i vrijedni radnici. Pozivam sve koji mogu i žele uključiti ekipu iz OSIT-a da vide kako su isti kao mi i kako dobro odrađuju poslove, zaključila je Vida. Koliko članovima Udruge vrijeme provedeno u Udruzi, ali i na nekom od poslova koje su radili puno znači, ispričali su nam Marko i Sanja. Marko je kazao kako je već godinama član udruge te da su mu ostali članovi postali kao obitelj s kojom se super slaže. Radio je u knjižnici gdje je s još jednom kolegicom slagao knjige što mu se jako svidjelo. Sanja je pak u jednoj agenciji radila kao pomoćnica u uredu gdje je kuhala kavu i raznosila dokumente. Kaže da bi bila sretna da svakog dana može biti među ljudima i pomagati koliko može, a da bi mogla sve raditi uz malu pomoć drugih. 

 
 
II. Okrugli stol

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama korisnik je Institucionalne podrške u programskom području "Institucionalna podrška stabilizaciji ili razvoju udruga osoba s invaliditetom"

  Novosti - Sve