Objavljeno: 03. 06. 2024 - 6:27
Studijsko putovanje -  Dan 1. - 23.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska
Studijsko putovanje -  Dan 1. - 23.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska

Studijsko putovanje 23.-26.05.2024.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, korisnike je Institucionalne podrške od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kroz projekt naziva "Znanjem u bolje sutra". Jedna od projektnih aktivnosti, koju smo prepoznali kao izuzetno važnu i korisnu, su organizacija studijskih putovanja za stručnu službu, djelatnike udruge, te posjete drugim udrugama u našem savezu: Cilj ovakvih posjeta je boljeg povezivanja, međusobna integracije, nadogradnja, poticanje novih partnerskih projekata, razmjena dobrih ali i loših iskustava te u konačnici bolje upoznavanje kolega, krajeva i osoba s intelektualnim teškoćama diljem Hrvatske.

DAN 1. - 23.05.2024. Zadar - Šibenik

U 5 ujutro počela je naša avantura te polazak iz još mračnog Bjelovara prema Zadru. Naš veseli kombi bio je spreman svim potrebnim stvarima i jedino što nam nije radilo je KLIMA!

Prvo naše odredište bila je Udruga SVJETLO u Zadru. Sa Zadrom imamo dugogodišnje odlične odnose i jedva smo čekali da dođemo. U Zadru su nas toplo dočekale poznate i drage osobe Iva i Irena! Odmah smo obišli njihove "stare" ali trenutne prostore i divili se lijepim ručnim i kreativnim radovima, a Iva i Irena su nas upoznale sa svim njihovim aktivnostima, kojih je jako jako puno! Zatim je uslijedio radni sastanak uz kavicu i sokove, te prefine kolače koje nam je IVA pripremila! Razmijenili smo iskustva oko projekata, poludnevnih boravaka, javnih natječaja, glavarine, zaposlenika, visina plaća, prijevoza, zaposlenja osoba s IT, odnosa s roditeljima i njihovu zainteresiranost za aktivnije uključivanje .... i pričali bi mi do navečer ali krenuti se mora. Udruga u Zadru je konačno nakon dugo dugo vremena dobila novi prostor od grada, te nas je Iva povela u obilazak. Nakon kratke vožnje stigli smo u miran kvart, pun zelenila i do novog prostora. Novi prostor je upravo uređuje ali već sada izgleda jako jako dobro. Velike i svijetle prostorije, ma biti će im divno i ponosni smo na njih! I što na kraju, nego brzinski trk do rive, orgulja i pozdrava suncu, kratka zajednička kavica sa Ivom i put Šibenika! HVALA Zadar !

Nakon ugodne vožnje na suncu bez klime, stigli smo i u Šibenik. Obzirom na udaljenost od Bjelovara, nikada nismo bili u Udruzi Kamenčići u Šibeniku, te smo se nadali da ćemo iskoristiti ovo studijsku putovanje za bolje upoznavanje, povezivanje, razmjenu iskustava pa možda i neki zajednički projekt, međutim "karte" se nisku tako posložile. Naime, kada smo ranije najavili svoj dolazak, dobili smo odgovor da se dan našeg posjeta "baš poklopio" s njihovim cjelodnevnim izletom na koji idu "baš" svi korisnici i "baš" svi roditelji! Ne osuđujemo nikoga, vjerujemo da je tako, ali da nama u udrugu dolazi netko tko se najavio tjedan dana ranije, iz udaljenosti od 450 kilometara, vidjeti vas i upoznati i u konačnici predati poklone...pa mi bi organizirali nekoga da Vas dočeka i pokaže bar prostor u deset minuta - i tome smo se ponadali. Ali u Šibeniku nisu tako razmišljali. Uz to, imali smo problem i pronaći Udrugu. Službena adresa u adresaru Saveza nije točna i tamo je sada stambena zgrada sa stanovima. Na pitanje prolaznika i u dućanu, nitko ne zna gdje su se preselili, a samo osobe starije dobi znaju da je tu uopće bila nekada neka udruga??? Na sreću, iz škole u blizini izašle su dvije starije učiteljice koje su nam rekle da je udruga preselila u "žutu zgradu" par km dalje. Pronašli smo mi zgradu ali ni tamo nitko ne zna gdje je udruga. Parkirali smo kombi i šetali po kvartu te pronašli zgradu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, ušli i pitali za "Kamenčiće" i udrugu, međutim ni oni kao službena državna institucija nisu znali gdje je udruga??? I onda, izađemo iz Zavoda, napravimo par koraka oko zgrade i u susjednoj zgradi u kojoj je vrtić, vidimo vrata i tablu sa imenom udruge. Na vratima je na komadu starog kartona pisalo "Zatvoreno radi projektnih aktivnosti"! Pa ako je tako, što ćeš! Mi smo imali najbolju volju i želju da se upoznamo i družimo, ali razumijemo da su projektne aktivnosti važnije! Zaključili smo da je i ovo važna poruka studijskog putovanja, jedan primjer prakse, a mi smo iskoristili priliku pa se slikali ispred udruge, da bar imamo uspomenu da smo bili! Pozdrav "Kamenčići", možda nekom drugom prilikom!

Pospani, umorni, gladni i dobro "skuhani" nakon cjelodnevnog putovanja bez klime, pronašli smo naš smještaj u predivnom Šibeniku, odmorili se malo, te navečer prošetali starim gradom.

A sutra nas čeka pravi poduhvat i put Splita, Ploča do Dubrovnika!

 
 
Studijsko putovanje -  Dan 1. - 23.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u programskom području 

"Institucionalna podrška stabilizaciji ili razvoju udruga osoba s invaliditetom"

  Novosti - Sve