Objavljeno: 03. 06. 2024 - 6:38
Studijsko putovanje -  Dan 2. - 24.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska
Studijsko putovanje -  Dan 2. - 24.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska

Studijsko putovanje 23.-26.05.2024.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, korisnike je Institucionalne podrške od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kroz projekt naziva "Znanjem u bolje sutra". Jedna od projektnih aktivnosti, koju smo prepoznali kao izuzetno važnu i korisnu, su organizacija studijskih putovanja za stručnu službu, djelatnike udruge, te posjete drugim udrugama u našem savezu: Cilj ovakvih posjeta je boljeg povezivanja, međusobna integracije, nadogradnja, poticanje novih partnerskih projekata, razmjena dobrih ali i loših iskustava te u konačnici bolje upoznavanje kolega, krajeva i osoba s intelektualnim teškoćama diljem Hrvatske.

DAN 2. - 24.05.2024. Šibenik - Split - Ploče - Dubrovnik

U 7:00 bio je polazak na još jednu avanturu ovog studijskog putovanja, a bome smo si zadali dobar zadatak. Plan je bio Šibenik pa Split, zatim iz Splita do Ploča pa preko novog Pelješkog mosta do Dubrovnika. Ali znate nas, tako da ništa nije ne moguće.

Iako rano, probijali smo smo kroz jutarnje gužve do autoceste i gas do Splita. Ulaz u Split je koma i trebalo je dosta dok nismo stigli do naših prijatelja u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama "Zvono"!

Kao naručeni, taman stigli na jutarnju kavicu ! Izuzetno topli doček predsjednice Marijane i tajnice udruge, te smo čekajući "ekipu" da se okupi, odmah prešli na radni sastanak. Marijana i Udruga Zvono iduće su godine domaćini vrlo važnih Sportskih susreta udruga osoba s IT, pa smo razmijenili naša iskustva u organizaciji i kako smo mi to radili. Naravno, neizbježni razgovori oko Ministarstva i projekata, javnih natječaja, financiranja i problema plaća i zadržavanja stručnjaka, poludnevnog boravka, adaptacije prostora, problema oko integracije, mogućnosti širenja socijalnih usluga, aktivnostima našeg saveza...i puno puno toga. Naravno sve to lakše nam je palo uz kavicu i kolače koje su nam domaćini pripremili. Nakon radnog dijela, obišli smo prostorije udruge a Marijana nam je opisala što sve rade, pokazala divne radove ali ono najvažnije, konačno smo upoznali ekipu i družili se s njima. Veseli, iskreni, puni ljubavi , ma kao da se znamo sto godina! Na žalost svemu lijepom dođe kraj, a nama je predstojalo još par sto kilometara puta, pa smo se pozdravili s ekipom, dogovorili susret na sportskim susretima, ako ne prije, i tužni, bez odlaska do grada i rive, krenuli dalje... HVALA predivnom SPLITU!

A mi probijanje kroz Splitsku gužvu i bezbroj radova do autoceste, i onda put juga, prema Pločama! S obzirom na godine i stanje našeg veselog kombija, malo smo ga štedjeli, ali smo morali i stisnuti gas, kako bi stigli našoj divnoj Nada Boras! Nada je zbog našeg posjeta odgodila aktivnosti i terapije u udruzi, okupila svoj stručni tim divnih mladih ljudi, mladih žena, te smo jedva čekali doći. I malo po malo, stigli smo u suncem okupane Ploče. I Ploče malo svojatamo, jer su naši ARGONAUTI tamo pokazali da i mi s kopna, jako dobro znamo veslati i pobijedili na maratonu lađa! Nada Boras nas je dočekala kao svoju obitelj. Uvijek nasmiješena, vesela i iskrena, uvela nas je u prostorije Udruge osoba s intelektualnim teškoćama "Radost", njezina "Radosne" Divne svijetle dobro opremljene prostorije, uredi, kuhinja, terasa, sala za sastanke, dnevni boravak....predivno! Stručni tim mlad, ponosan, motiviran, stručan i izuzetno simpatičan. Nada i djevojke su nas upoznale sa svojim aktivnostima i socijalnim uslugama koje pružaju, s kojim se izazovima susreću, iskustvima s roditeljima i korisnicima, aktivnostima koje planiraju ali i s velikim broje projekata kolje provode i na koje će se sve javiti. Kapa dolje i duboki naklon za cijeli tim! Nada je znala da smo već umorni od puta te nam je pripremila osvježenje, sokove, vodu i razne vrste prefinih kolača i grickalica. Ma ostali bi mi kod Nade par dana, ali plan puta nas tjera dalje! HVALA Nadi, timu i Pločama na predivnom druženju!

A nakon Ploča, nastavili smo naš put prekrasnom i jedinstvenom dolinom Neretve do novog jedinstvenog i zadivljujućeg Pelješkog mosta! Jednostavno moraš stati, dobro pogledati da shvatiš što je pred tobom. Kratak odmor, fotografiranje da i kombi ima uspomenu i gas prema Dubrovniku. U popodnevnim satima smo stigli u Dubrovnik, smjestili se u sobe, i opet fino prokuhani, uhvatili smo i malo sunca za hlađenje u moru!

A sutra nas čekaju prijatelji u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama "Rina Mašera" Dubrovnik!

 
 
Studijsko putovanje -  Dan 2. - 24.05.2024. Dalmacija, Južna Hrvatska

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u programskom području 

"Institucionalna podrška stabilizaciji ili razvoju udruga osoba s invaliditetom"

  Novosti - Sve