Objavljeno: 28. 11. 2023 - 5:48
28. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Uvijek je čast biti sudionikom ovog važnog Simpozija, koji okuplja organizacije osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Simpozij je mjesto stjecanja novih znanja, mjesto razmjene iskustava, međusobnog povezivanje organizacija i sudionika, te bliski kontakt i komunikacija sa onima koji "kroje" socijalnu politiku i mnoga prava i obaveze populacije osoba s invaliditetom. Ovaj Simpozij organiziran je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te je on osobno uveličao skup i svima se obratio prigodnim govorom. Cijeli program moderirala je i vodila predsjednica SOIH-a Marica Mirić. Nakon svečanog otvaranja, usljedila je zahvala Anki Slonjšak na njenom radu i zalaganju a zatim odmah radno. Zvjezdana Bogdanović govorila je o novim perspektivama unaprijeđenja kvalitete življenja, Momir Karin o Inkluzivnom obrazovanju, a iz susjedne Slovenije, Mateja Toman pričala je o izazovima osobne asistencije u Sloveniji. Ivica Jujnović nam je približio novine u Zakonu o povlasticama u prometu, Sanja Lončar o novim metodologijama vještačenja a Mirna Barbarić je nastavila sa temom razumna prilagodba. Prosli smo i teme o poticajima pri zapošljavanju, vaučerima za obrazovanje odraslih, aktivnim mjerama politike zapošljavanja te načinima ostvarivanja prava u sustavu socijalne skrbi. Nakon pauze za ručak nastavili smo sa informacijama o portalu E-građanin, o rezultatima istraživanja projekta Platforma 50+ i dostupnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom. Ratko Kovačić iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora govorio je o uključivanju u sport osoba s invaliditetom a zatim jos i dvije radionice.Puno posla, zgusnut raspored, važne teme i puno pozitivne energije i motivacije! Ali sve je lakše uz drage ljude i prijatelje iz drugih udruga te predsjednika i vodstvo Hrvatskog Saveza udruga osoba s invaliditetom!

Drugi dan simpozija bio je posvećen Centrima znanja uz moto "Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati"

ZELENA I ODRŽIVA HRVATSKA

Izlaganja je započela Marinka Bakula Anđelić s temom "Zelena perspektiva grada Zagreb", zatim Kristina Peruničić sa predstavljanjem priručnika Kreni na zeleno...Usljedila je izvrsna edukacija i upoznavanje s organizacijom ZMAG i voditeljem Kristijanom Perlićem a ovaj dio smo završili Gordanom Klarić i upoznavanjem aplikacijom Pametni zeleni telefon.

DIGITALNA HRVATSKA

Predavač Matej Mikašinović Komšo iz Gonga nas je upoznao s Digitalnim alatima za aktivno građanstvo a zatim smo saznali nešto o Arhivama, načinom rada i organiziranja. Sandra Rapčak Škomrlj iz Hvidra Hr nam je prezentirala doprinos branitelja u stvaranju digitalne i zelene Hrvatske.

UKLJUČIVA I SOLIDARNA HRVATSKA

Leo Stanković nam je govorio o mobilizaciji udruga mladih pri borbi za javne politike a možda najemotivnije predavanje bilo je Đordane Barbarić iz Udruge MoST iz Splita sa temom Jesmo li promjena koju želimo vidjeti? Drugi dan završili smo Klarom Horvat iz Kuće ljudskih prava i temom Zaštita i promicanje ljudskih prava. Usljedila je rasprava i zaključci, te zajednički ručak pa povratak u naše organizacije, puni dojmova i bogati za nova iskustva!

 
 
28. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama korisnik je Institucionalne podrške u programskom području "Institucionalna podrška stabilizaciji ili razvoju udruga osoba s invaliditetom"

  Novosti - Sve